Description
La Falaise blanc Chateau la Negly
Deze gulle, verleidelijke wijn is een blend van Chardonnay, Rousanne, Sauvignon gris, Marsanne en Petit Manseng. De druiven groeien in wijngaarden dichtbij de kust. Hier heerst een constante invloed van de Middellandse Zee: zelfs op warme, zonovergoten zomerdagen geeft de wind hier voldoende verkoeling in de wijngaarden. De bodem bestaat uit zilt zand met wat klei en is rijk aan fossiele resten.
Na de handmatige oogst worden de druiven zacht gekneusd, waarna het sap nog gedurende 72 uur in contact blijft met de schilletjes. De vergisting verloopt in (deels nieuwe) barriques van Frans eiken, waarna hij nog gedurende 10 maanden verder rijpt. De diep goudgele wijn heeft een uitnodigende, delicate neus met aroma’s van geel fruit, lychee, amandelen en pistache. Vol en krachtig van smaak met een mooie balans tussen rijp fruit en hout, gevolgd door een romige afdronk met een minerale touch.
Château la Négly
In het zuidoosten van Frankrijk, op een steenworp afstand van de Middellandse Zee, maakt de familie Paux-Rosset samen met wijnmaker Claude Gros topkwaliteit wijnen met een opvallende mineraliteit.
Château la Négly ligt op een bijzondere plek: in de Languedoc, aan de oever van het Étang de Pissévache op de uitlopers van het Massief van La Clape. Een plek waar de omstandigheden voor de druiven worden beïnvloed door de nabijgelegen Middellandse Zee, de bergen en de overvloedige zon. Kou, warmte, luchtvochtigheid en wind hebben hier vrij spel en zorgen voor zongerijpte druiven, die tegelijkertijd altijd een opvallende frisheid in zich hebben.
In de 18e eeuw werd op dit landgoed Château d’Ancely gebouwd, dat later de naam Château de Négly kreeg. Op het château werd vanaf het begin wijn gemaakt, maar pas vanaf 1992, toen het château in handen kwam van de familie Paux-Rosset, maakte het een extreme groei door in kwaliteit. De kelders werden gerenoveerd en ingericht met moderne apparatuur. Ook de wijngaarden werden grondig aangepakt: Jean Paux-Rosset verving lokale druivenrassen als de Aramon, de Terret en de Carignan Blanc door de voor deze plek meer geschikte Grenache, Syrah en Mourvèdre. Machinale oogst werd vervangen door handmatige oogst, zodat de druiven met veel meer precisie kunnen worden geoogst.
De wijngaarden strekken zich uit over 50 hectare grond rondom het Château de Négly. In 2006 zijn daar nog 25 hectare wijngaard bijgekomen met de aankoop van het buurdomein Boède. De grote diversiteit aan bodems, hoogteverschil en ligging (tot tien meter van de vloedrand af!), zorgt voor een grote verscheidenheid in stijl en kracht, maar er is één eigenschap die alle wijnen verbindt: grote precisie en een sterke mate van mineraliteit.
Inmiddels staat dochter Marion aan het roer. Samen met oenoloog Claude Gros maakt ze de wijnen, terwijl haar broer Bastien zich bezighoudt met de wijngaarden. De kwaliteit van de wijnen staat voorop. In de wijngaarden wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt. De wijnranken worden kort gesnoeid, om zo een perfecte balans te vinden tussen opbrengst, concentratie en rijpheid van de druiven. Ook in de kelders wordt met grote precisie gewerkt: de druiven worden uitgebreid geselecteerd, en houtrijping wordt ondersteunend toegepast, om zo het karakter van de druiven en de terroir zoveel mogelijk tot hun recht te laten komen.
De kwaliteit van de wijnen van Négly is niet onopgemerkt gebleven door Parker: deze gaf meerdere keren hoge (tot 99 punten) waarderingen aan diverse wijnen van het huis!